Jak uniknąć pułapki cholesterolowej?

Cholesterol to jedna z substancji produkowanych przez organizm, potrzebna mu w ścisle określonych ilościach. Współczesny sposób odżywiania i styl życia sprawia, że aż 85% populacji może spodziewać się podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, co stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy zachować dobrą kondycję przez długie lata, powinniśmy wspomóc naturalne mechanizmy obronne organizmu. Oprócz stosowania właściwej diety i odpowiedniej porcji ruchu, kluczową rolę mogą odegrać substancje odżywcze, które zapewniają ochronę przed szkodliwymi skutkami zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

Olej lniany - bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera w dużych ilościach zarówno przedstawicieli z rodziny omega-3 (kwas alfa-linolenowy), jak i z grupy omega-6 (kwas linolowy). Kwasy z rodziny omega-3, poza udziałem w procesach metabolicznych organizmu, odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają skłonność do zakrzepów oraz regulują poziom tłuszczów we krwi.

  • Antyoksydanty - podstawowa ochrona przed utlenianiem tłuszczów. Pracują jak chemiczne oczyszczacze - wyłapują wolne rodniki, zanim te mają szansę uszkodzić komórki. Witamina C oszczędza zapas witaminy E, ponieważ posiada zdolność regeneracji witaminy E z jej formy utlenionej. W ten sposób mieszanina tych dwóch witamin wywiera silnmiejsze działanie antyoksydacyjne, niż każda z nich zastosowana osobno.
  • Czosnek - zwiększając ilość "dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do "złego" - LDL, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej na sciankach naczyń krwionośnych.
  • Lecytyna - dzięki właściwościom emulgującym, jest niezbędna w metabolizmie tłuszczów.
  • Chrom - odgrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie "ochronnego" HDL. Korzystnie wpływa również na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej.
  • Pektyny z jabłek - znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem. Eliminuje to wzrost ich bezwzględnych wartości we krwi i jednocześnie sprawia, że organizm do przemian metabolicznych wykorzystuje tkankowe zapasy. W efekcie obniża się ogólny poziom lipidów we krwi. pektyny poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju "przyjaznych" bakterii. Świetnie pochłaniają wodę, tworząc masę, która wywołuje uczucie sytości.

 

Preparaty:

 

  • Cholestone (Calivita)
  • C 500 (4Life)
  • Vitamin E (4Life)
  • Chromium (4Life)
  • AC-Zymes (4Life)
  • Omega-3 (4Life)
  • Garlic Caps with Extra Persley
  • Super Soya Lecithin 1200
  • Styrinol 60 kaps (Solgar)
  • Lecytyna Sojowa 100 kaps. (Solgar)

 

powrót

Copyright FARMED - Świat Zdrowia 2010©

Projekt i wykonanie: WEBMEDIO